Missä tyvisolusyöpää esiintyy tyypillisemmin?
Tyvisolusyöpää esiintyy useimmiten alueilla, jotka ovat altistuneet auringon UV-säteilylle:
- kasvoissa,
- korvanlehdissä,
- kädenselissä
- ylävartalossa,
- ja kaljuilla miehillä päälaella.
Tyvisolusyövän toteaminen?
Kokenut ihotautilääkäri tunnistaa tyvisolusyövän usein ulkonäön perusteella. Ihosta otetaan kudosnäyte, jolla lopullinen varmuus saadaan. Jos muutos on pieni, se leikataan usein pois jo kudosnäytteen oton yhteydessä.
Pitääkö tyvisolusyövästä olla huolissaan?
Suuri osa tyvisolusyövistä on pienen riskin pinnallisia kasvaimia, jotka on helppo hoitaa joko leikkaushoidolla tai PDT-hoidon avulla. Tyvisolusyöpä ei yleensä lähetä etäispesäkkeitä, mutta saattaa hoitamattomana edetä syvemmille kudoksiin. Ennalta ehkäisevästi auringon UV-säteilyltä suojautuminen ja hakeutuminen uusien ihomuodostumien ilmentyessä ihotautilääkärin vastaanotolle on hyvä varotoimi.
Miten tyvisolusyöpää hoidetaan?
Pinnallista tyvisolusyöpää hoidetaan joko leikkaushoidolla, laserilla, nestejäädytyksellä, lääkkeellisellä voidehoidolla tai PDT-hoidolla eli fotodynaamisella punavalohoidolla.
Nodulaariset kasvaimet poistetaan yleensä leikkaamalla ja invasiivinen tyvisyöpä poistetaan aina leikkaamalla.
Suurentuneeseen riskiin uusiutua kuuluvat invasiivisen kasvutavan omaava tyvisolusyöpä sekä nenän, silmäluomien, kulmakarvojen, huulten, ohimoiden ja korvien kasvaimet.
Noin 50 % tyvisolusyöpää sairastaneille ilmaantuu myöhemmin yksi tai useampi uusi tyvisolusyöpä. Tämän vuoksi hoidon jälkeen hoidetun ihoalueen säännöllinen tarkkailu vuosien ajan on tärkeää, ja mahdollisten uusien muutosten ilmaantuessa on hyvä hakeutua ihotautilääkärin vastaanotolle.
Tyvisyövän ehkäisy
Paras tapa ehkäistä tyvisolusyöpää on välttää haitallista UV-säteilyä. Iho suojataan vaatetuksella ja lieripäähineellä. Ne ihon alueet, jotka altistuvat auringolle suojataan aurinkosuojavoiteella (suojakerroin 50). Silmien ja silmäluomien suojana on hyvä käyttää aurinkolaseja. Ihon omaseuranta on hyvä tehdä säännöllisesti pari kertaa vuodessa, ja mikäli havaitset ihomuutoksia, on hyvä varata aika ihotautilääkärille varmuuden saamiseksi.